Fem viktiga saker att veta om Maastrichtfördraget
Fördraget lade grunden för Europeiska unionen
Maastrichtfördraget, officiellt känt som fördraget om Europeiska unionen, skapade grunden för det EU vi har idag.
Fördraget var ett resultat av mångåriga diskussioner mellan stater. Det undertecknades i den nederländska staden Maastricht som ligger nära gränsen till Belgien och Tyskland. Här är fem viktiga saker du behöver veta om fördraget:
1.
Med fördraget upprättades Europeiska unionen
Mer samarbete
Maastrichtfördraget ökade samarbetet mellan europeiska länder inom flera nya områden:
2.
Det undertecknades av tolv länder
3.
Det lade grunden för euron
En gemensam valuta för européer
Maastrichtfördraget banade väg för införandet av en gemensam europeisk valuta – euron. Fördraget lade även grund för Europeiska centralbanken (ECB) och Europeiska centralbankssystemet (ECBS) samt deras uppdrag. ECB:s huvudsakliga mål är att upprätthålla prisstabilitet, dvs. att säkra eurons värde.
Fördraget var kulmen av flera decennier av diskussioner om ökat ekonomiskt samarbete i Europa. Europeiska ledare väckte återigen liv i idén om en gemensam valuta 1986 och åtog sig en övergångsprocess i tre etapper 1989.
Maastrichtfördraget fastställde formellt dessa etapper:
4.
Genom fördraget infördes kriterier som länder måste uppfylla för att anta euron
I fördraget fastställs också regler för hur euron ska fungera i praktiken. Detta omfattar en beskrivning av vad ett land måste göra för att bli del av euroområdet.
Syftet med dessa särskilda regler, ibland refererade till som Maastricht- eller konvergenskriterierna, är att säkerställa att prisstabilitet upprätthålls i euroområdet även då nya länder antar euron.
Reglerna är till för att säkerställa att länder som ska gå med är stabila inom följande områden:
5.
Det var ett stort kliv framåt för europeisk integration
Europeiska länder har kommit närmare varandra
Sedan undertecknandet av Maastrichtfördraget har europeiska länder vuxit närmare varandra. Vissa politikområden såsom ekonomi- och budgetpolitik sköts dock fortfarande på nationell nivå. Europeiska ledare har enats om fler åtgärder för att främja ytterligare integration mellan europeiska stater:
Idag åtnjuter runt 450 miljoner medborgare från 27 medlemsstater fördelarna av europeiskt samarbete
25 år efter att man enats om handlingsplanen för euron har den blivit världens näst mest handlade valuta och är en del av vardagen för runt 350 miljoner medborgare i euroländerna.