Cinci lucruri pe care trebuie să le știi despre Tratatul de la Maastricht
Tratatul a pus bazele Uniunii Europene de astăzi
Tratatul de la Maastricht, cunoscut în mod oficial drept Tratatul privind Uniunea Europeană, a pus bazele Uniunii Europene de astăzi.
Tratatul a fost rezultatul mai multor ani de discuții între guverne și a fost semnat în orașul Maastricht din Țările de Jos, situat în apropierea frontierelor cu Belgia și Germania. Iată cinci lucruri pe care trebuie să le știi despre Tratat.
1.
Prin el s-a instituit Uniunea Europeană
Cooperare sporită
Tratatul de la Maastricht a sporit în mod semnificativ cooperarea între țările europene în mai multe domenii noi:
2.
A fost semnat de 12 țări
3.
A pus bazele euro
O monedă unică pentru europeni
Tratatul de la Maastricht a deschis calea pentru crearea unei monede europene unice: euro. Acesta a prevăzut și înființarea Băncii Centrale Europene (BCE) și a Sistemului European al Băncilor Centrale, menționând obiectivele acestora. Obiectivul principal al BCE îl constituie menținerea stabilității prețurilor, respectiv protejarea valorii monedei euro.
Tratatul a reprezentat apogeul mai multor decenii de dezbateri cu privire la intensificarea cooperării economice în Europa. Liderii europeni au redeschis discuția despre introducerea unei monede unice în anul 1986, iar în 1989 s-au angajat să pună în aplicare un proces de tranziție în trei etape.
Tratatul de la Maastricht a stabilit în mod oficial aceste etape:
4.
A introdus criteriile pe care țările trebuie să le îndeplinească pentru a adopta moneda euro
Tratatul a stabilit, de asemenea, norme privind funcționarea monedei euro în practică, inclusiv etapele pe care o țară trebuie să le parcurgă pentru a adera la zona euro.
Scopul acestor norme specifice, denumite uneori „criteriile de la Maastricht” sau „criteriile de convergență”, este acela de a asigura menținerea stabilității prețurilor în zona euro chiar și atunci când noi țări adoptă moneda.
Normele vizează să asigure stabilitatea țărilor aderente în următoarele domenii:
5.
A reprezentat un uriaș pas înainte în direcția integrării europene
Relațiile în Europa au devenit mai strânse
De la semnarea Tratatului de la Maastricht, relațiile dintre țările europene au devenit mai strânse, deși unele domenii de politică, precum politica economică și cea fiscală, țin în continuare de responsabilitatea națională. Liderii europeni au convenit asupra unor măsuri suplimentare de promovare a unei integrări aprofundate între statele europene:
În prezent, aproximativ 450 de milioane de cetățeni din 27 de state membre se bucură de avantajele cooperării europene.
În anii care au urmat stabilirii foii de parcurs pentru introducerea euro, acesta din urmă a devenit a doua cea mai tranzacționată monedă din lume și face parte din viața de zi cu zi a aproximativ 350 de milioane de cetățeni din țările zonei euro.
VREI SĂ AFLI MAI MULT?
CITEȘTE MAI MULTE DETALII AICI