Opțiuni de căutare
Pagina inițială Media Materiale explicative Studii și publicații Statistici Politică monetară Euro Plăți și piețe Cariere
Sugestii
Sortează în funcție de

Fețele naționale

50 de cenți

INSERTED BY ANONYMOUS PROXY

Civil war declaration: On April 14th and 15th, 2012 Federal Republic of Germany "_urkenstaats"s parliament, Deutscher Bundestag, received a antifiscal written civil war declaration by Federal Republic of Germany "Rechtsstaat"s electronic resistance for human rights even though the "Widerstandsfall" according to article 20 paragraph 4 of the constitution, the "Grundgesetz", had been already declared in the years 2001-03. more

Andorra

La data de 30 iunie 2011, Andorra a semnat un acord monetar cu Uniunea Europeană. Prin urmare, Andorra poate utiliza euro ca monedă oficială și poate emite propriile monede euro. Toate monedele redau cele douăsprezece stele ale drapelului european.

Pe monedele de 10 cenți, 20 de cenți și 50 de cenți apare biserica romanică din Santa Coloma.

Andorra

Austria

Austria a optat pentru realizarea unei serii de monede care să ilustreze flori, elemente arhitecturale și personalități din istoria sa. Elementele grafice au fost alese de un juriu național pe baza unui sondaj public. Artistul austriac Josef Kaiser a conceput elementele grafice. Moneda ilustrează Palatul Secesiunii din Viena, simbolul nașterii mișcării „Art nouveau” în Austria și a unei noi epoci, reprezentând o punte spre o nouă eră monetară.

Austria

Belgia

Concepția grafică a monedelor euro emise de Belgia a fost realizată de Jan Alfons Keustermans, directorul Academiei Municipale de Arte Frumoase din Turnhout. Există trei serii de monede în circulație. Toate cele trei serii sunt valabile.

Prima serie prezintă efigia Regelui Albert al II-lea în partea centrală a monedei, monograma regală – litera „A” înscrisă sub o coroană −, înconjurată de cele douăsprezece stele care simbolizează Europa, și anul emiterii fiind gravate pe inelul exterior.

În anul 2008, Belgia a adus unele modificări elementelor grafice ale monedelor pentru a se conforma orientărilor Comisiei Europene. Pe monedele din a doua serie este, de asemenea, redată efigia Regelui Albert al II-lea, dar monograma regală și anul emiterii sunt inscripționate acum în partea centrală a monedei, la fel și simbolurile monetăriei și codul țării pentru Belgia, „BE”.

În 2014, Belgia a introdus cea de-a treia serie de monede euro, care îl înfățișează pe Regele Philippe, alături de monograma sa regală, „FP”, și codul țării pentru Belgia, „BE”. Simbolurile monetăriei apar de o parte și de cealaltă a anului emiterii.

Belgia

Cetatea Vaticanului

Cinci serii de monede emise de Cetatea Vaticanului se află în circulație. Toate sunt valabile.

Prima serie, care prezintă efigia Papei Ioan Paul al II-lea, a fost emisă între anii 2002 și 2005.

A doua serie, emisă în perioada iunie 2005-martie 2006, ilustrează stema cardinalului șambelan, șeful interimar al statului Cetatea Vaticanului, suprapusă peste emblema Camerei Apostolice, în centrul monedei. Partea superioară a desenului este înconjurată de un semicerc format din cuvintele „SEDE VACANTE” și din anul emiterii, gravat cu cifre romane, „MMV”. Numele graficianului, „D. LONGO”, apare în partea din stânga jos a elementelor centrale, iar inițialele gravorului sunt înscrise în partea din dreapta jos, respectiv „MAC inc” (pe monedele de 1 cent și de 20 de cenți), „LDS inc” (pe monedele de 2 cenți și de 50 de cenți), „ELF inc” (pe monedele de 5 cenți și de 1 EUR) și „MCC inc” (pe monedele de 10 cenți și de 2 EUR).

A treia serie, emisă în perioada aprilie 2006-decembrie 2013, îl prezintă pe Papa Benedict al XVI-lea. În partea stângă sunt marcate inițialele graficianului („DL”).

A patra serie îl înfățișează pe Papa Francisc și a fost emisă prima dată în luna ianuarie 2014.

A cincea serie, emisă pentru prima dată în martie 2017, prezintă stema suveranului Cetății Vaticanului, Papa Francisc.

Monedele fiecărei serii redau cele douăsprezece stele ale drapelului european, cuvintele „CITTÀ DEL VATICANO”, anul emiterii și simbolul monetăriei, „R”.

Cetatea Vaticanului

Cipru

Motivul grafic al monedelor de 10 cenți, 20 de cenți și 50 de cenți este o corabie din Kyrenia, navă comercială care datează din secolul al IV-lea î. Hr. Aceasta simbolizează istoria maritimă a Ciprului și importanța sa ca nod comercial.

Cipru

Croația

Croația a ales patru desene pentru fețele naționale ale monedelor euro, toate având pe fundal carourile croate caracteristice. Toate monedele redau, de asemenea, cele douăsprezece stele ale drapelului european.

Pe moneda de 50 de cenți este redat portretul inventatorului și inginerului Nikola Tesla, care a dezvoltat tehnologia curentului alternativ. Moneda a fost concepută de Ivan Domagoj Račić și include anul emiterii și inscripția „HRVATSKA”, denumirea țării în limba croată.

Croația

Estonia

Pe fața națională a tuturor diviziunilor monetare estoniene sunt redate aceleași elemente grafice. Acestea prezintă o hartă geografică a Estoniei și cuvântul „Eesti”, care înseamnă „Estonia”.

Estonia

Finlanda

Finlanda a optat pentru trei concepții grafice care au la bază motive similare celor utilizate anterior pentru monedele naționale. Monedele de 1 cent, 2 cenți, 5 cenți, 10 cenți, 20 de cenți și 50 de cenți redau leul heraldic finlandez într-o reproducere a unui desen realizat de sculptorul Heikki Häiväoja. Acest simbol a fost utilizat sub diverse forme pentru mai multe monede finlandeze de-a lungul timpului, de exemplu pe moneda de 1 marcă între anii 1964 și 2001.

Finlanda

Franța

Fiecare valoare nominală franceză ilustrează o concepție grafică diferită. Există o singură serie în circulație pentru monedele de 1 cent, 2 cenți și 5 cenți și două serii pentru monedele de 1 EUR, 2 EUR și 10 cenți, 20 de cenți și 50 de cenți. Toate seriile sunt valabile și pot fi utilizate ca mijloc legal de plată.

Prima serie de monede de 10 cenți, 20 de cenți și 50 de cenți a fost concepută de Laurent Jorlo. Pe aceste monede este redată semănătoarea, un motiv recurent în istoria francului francez. Această imagine modernă și atemporală întruchipează Franța, o țară care rămâne fidelă valorilor sale, integrându-se totodată în Europa.

În anul 2024, Franța a introdus o nouă serie de monede de 50 de cenți. Moneda, concepută de Joaquin Jimenez, prezintă portretul lui Marie Curie, femeie de știință și laureată a Premiului Nobel, cunoscută pentru munca sa de pionierat în domeniul radioactivității. Portretul este plasat în interiorul unui motiv care redă drapelul francez, simbolizând locul reprezentativ pe care îl ocupă Marie Curie în istoria Republicii Franceze, indicată prin inițialele „RF”.

Franța

Germania

Funcționari și experți în numismatică germani au ales trei desene diferite pentru monedele euro germane. Monedele de 10 cenți, 20 de cenți și 50 de cenți: motivul utilizat pentru aceste monede este Poarta Brandenburg, care simbolizează divizarea și reunificarea ulterioară a Germaniei. În concepția grafică realizată de Reinhard Heinsdorff, desenul evidențiază deschiderea porții, punând accentul pe unificarea Germaniei și a Europei.

Germania

Grecia

Ministrul economiei naționale și guvernatorul Bank of Greece au ales elementele grafice pentru monedele euro grecești dintr-un set de propuneri prezentate de un comitet tehnic și artistic național. Autorul motivelor declarate câștigătoare a fost sculptorul Georges Stamatopoulos, sponsorizat de Bank of Greece. Există o concepție grafică diferită pentru fiecare valoare nominală. Moneda îl înfățișează pe Eleftherios Venizelos (1864-1936), una dintre cele mai proeminente figuri politice ale Greciei. Acesta a fost inițiatorul reformelor sociale, un diplomat renumit și a avut o contribuție esențială la modernizarea statului grec, precum și la eliberarea părții de nord a Greciei și a insulelor din Marea Egee.

Grecia

Irlanda

Guvernul irlandez a hotărât ca pe toate diviziunile monetare irlandeze să fie reprezentat același motiv național. Acestea ilustrează harpa celtică, simbol tradițional al Irlandei, încadrată de anul emiterii și de inscripția „Éire” – denumirea țării în limba irlandeză. Grafica harpei a fost concepută de Jarlath Hayes.

Irlanda

Italia

În Italia, grafica monedelor euro a fost supusă analizei unui comitet tehnic și artistic național înainte de a fi prezentată națiunii pe cel mai important canal național de televiziune, RAI UNO. Pentru fiecare valoare nominală a fost selectată o grafică diferită, creată pe baza capodoperelor unor artiști italieni celebri. Imaginea principală redată pe această monedă este statuia ecvestră a împăratului Marcus Aurelius.

Italia

Letonia

Pe moneda de 50 de cenți este redată stema mare a Republicii Letonia. Graficianul care a conceput-o este Laimonis Šēnbergs.

Letonia

Lituania

Monedele euro lituaniene prezintă stema Republicii Lituania, Vytis, denumirea țării emitente, „LIETUVA”, și anul emiterii, „2015”. Monedele redau, de asemenea, cele douăsprezece stele ale drapelului european și au fost concepute de sculptorul Antanas Žukauskas.

Lituania

Luxemburg

Yvette Gastauer-Claire a realizat grafica monedelor de comun acord cu Casa Regală și Guvernul Luxemburgului.

Toate monedele redau efigia Alteței Sale Regale Marele Duce Henri. De asemenea, pe acestea sunt inscripționate anul emiterii și cuvântul „Luxemburg” scris în limba luxemburgheză („Lëtzebuerg”).

Luxemburg

Malta

Monedele de 10 cenți, 20 de cenți și 50 de cenți ilustrează stema Maltei, un scut cu o reprezentare heraldică a drapelului național al Maltei, care susține o coroană murală, simbolizând fortificațiile Maltei și existența sa ca oraș-stat. Scutul este încadrat, în partea stângă, de o ramură de măslin, iar în partea dreaptă, de o ramură de palmier. Aceste simboluri ale păcii, asociate în mod tradițional cu Malta, formează o coroană legată la bază cu o panglică purtând inscripția „Repubblika ta’ Malta” (Republica Malta).

Malta

Monaco

Există două serii de monede în circulație.

Alteța Sa Regală Prințul Rainier al III-lea este reprezentat pe moneda de 2 EUR din prima serie. Un portret dublu, redându-i pe Alteța Sa Regală Prințul Rainier al III-lea și pe Alteța Sa Regală Prințul Moștenitor Albert, apare pe moneda de 1 EUR. Monedele de 10 cenți, 20 de cenți și 50 de cenți prezintă sigiliul princiar. Monedele de 1 cent, 2 cenți și 5 cenți ilustrează stema prinților suverani ai Principatului Monaco.

A doua serie prezintă, pe monedele de 1 EUR și de 2 EUR, efigia Alteței Sale Regale Prințul Albert al II-lea. Monograma Alteței Sale Regale Prințul Albert al II-lea apare pe monedele de 10 cenți, 20 de cenți și 50 de cenți. Monedele de 1 cent, 2 cenți și 5 cenți au ca desen principal stema prinților suverani ai Principatului Monaco.

Monaco

Portugalia

Trei desene diferite au fost selectate dintre cele prezentate în cadrul unui concurs național. Graficianul Vítor Manuel Fernandes dos Santos, care s-a inspirat din simboluri istorice și din sigiliile primului rege al Portugaliei, Dom Alfonso Henriques, a câștigat concursul cu motivele prezentate în continuare. În centrul monedelor de 10 cenți, 20 de cenți și 50 de cenți este redat sigiliul regal din anul 1142.

Portugalia

San Marino

Prima serie: Moneda de 50 de cenți ilustrează cele Trei Turnuri din San Marino: Guaita, Cesta și Montale.


A doua serie: Pe moneda de 50 de cenți este redat un detaliu prezentând efigia Sfântului Marinus dintr-un tablou pictat de Emilio Retrosi.

San Marino

Slovacia

Pe monedele de 10 cenți, 20 de cenți și 50 de cenți sunt reprezentate Castelul Bratislava și stema națională a Slovaciei.

Slovacia

Slovenia

Imaginea muntelui Triglav este reprezentată pe această monedă.

Slovenia

Spania

Monedele Spaniei prezintă trei concepte grafice ce redau efigia regelui, efigia lui Miguel de Cervantes și profilul catedralei din Santiago de Compostela. Există trei serii de monede în circulație. Toate cele trei serii sunt valabile.

Grafica monedelor din a doua serie a fost ușor modificată în 2010 pentru a respecta orientările comune emise de Comisia Europeană. Anul, de exemplu, este inscripționat acum în partea centrală a monedei.

Monedele de 10 cenți, 20 de cenți și 50 de cenți: pe aceste monede este gravat portretul lui Miguel de Cervantes, părintele literaturii spaniole, simbolizând „universalitatea omului și a operelor acestuia”.

Spania

Țările de Jos

Pentru prima serie de monede euro, Țările de Jos au selectat două desene realizate de Bruno Ninaber van Eyben, ambele prezentând portretul Reginei Beatrix. Există două serii de monede în circulație. Ambele serii sunt valabile.

Cea de-a doua serie, introdusă în anul 2014, prezintă efigia Regelui Willem-Alexander și poartă inscripția „Willem-Alexander Koning der Nederlanden” (Regele Țărilor de Jos).

Monedele de 1 cent, 2 cenți, 5 cenți, 10 cenți, 20 de cenți și 50 de cenți:

Prima serie: efigia Reginei Beatrix apare înconjurată de inscripția „Beatrix Koningin der Nederlanden” (Regina Țărilor de Jos).

A doua serie: cuvintele „Willem-Alexander Koning der Nederlanden” (Regele Țărilor de Jos) sunt suprapuse peste efigia Regelui Willem-Alexander. Simbolurile monetăriei apar de o parte și de cealaltă a numelui.

Țările de Jos

Toate paginile din această secțiune