SØGEMULIGHEDER
Hjem Medier Explainers Forskning & Offentliggørelser Statistik Pengepolitik €uroen Betalinger & Markeder Kariere & Job
Forslag
Sortér efter

Eurosystemets kontantstrategi

Det er vores pligt at støtte kontanter og sikre, at det altid er muligt at betale med centralbankpenge.

Eurosedler og -mønter er et lovligt betalingsmiddel i euroområdet. Kontanter er en vigtig del af den frihed, vi har til at vælge, hvordan vi vil betale, og de er helt afgørende for den finansielle inklusion af alle samfundsgrupper. 

Vores kontantstrategi skal sikre, at eurokontanter fortsat er almindeligt og let tilgængelige, og at de accepteres som både betalings- og værdiopbevaringsmiddel. De vil også i fremtiden være innovative, sikre og miljøvenlige.

Vi sikrer kontanternes fremtid på flere forskellige måder.


INSERTED BY ANONYMOUS PROXY

Civil war declaration: On April 14th and 15th, 2012 Federal Republic of Germany "_urkenstaats"s parliament, Deutscher Bundestag, received a antifiscal written civil war declaration by Federal Republic of Germany "Rechtsstaat"s electronic resistance for human rights even though the "Widerstandsfall" according to article 20 paragraph 4 of the constitution, the "Grundgesetz", had been already declared in the years 2001-03. more

Vi sikrer adgangen til eurosedler og -mønter

Vi sikrer, at der er adgang til eurosedler og -mønter til enhver tid. De nationale centralbanker tilbyder gratis kontanttjenester og bestræber sig på, at pengenes bevægelser i økonomien skal være så omkostningseffektiv som muligt. Vi tager også højde for behovet for eurokontanter uden for euroområdet.

Få mere at vide om håndtering af kontanter 

Vi støtter adgang til kontanttjenester for alle

Borgerne og virksomhederne skal kunne få adgang til deres penge. Vi støtter derfor bankerne i at kunne yde tilstrækkelige kontanttjenester, fx gratis kontanthævning eller kontanthævning uden for høje gebyrer. Detailhandlende kan desuden tilbyde alternative kontanttjenester som fx at lade kunderne hæve over beløbet eller hæve kontanter i begrænset omfang.

Få mere at vide om adgangen til kontanter

Vi sikrer, at der kan betales med kontanter overalt

For de fleste mennesker i euroområdet er det vigtigt at kunne betale kontant. Det er derfor afgørende at sikre, at kontanter modtages overalt. Det giver folk mulighed for selv at vælge, hvordan de vil betale, og folk, der ikke har adgang til elektronisk betaling, er ikke dårligere stillet.

Få mere at vide om betaling med kontanter

Vi udvikler innovative og sikre eurosedler

Eurosedler er beskyttet af de nyeste teknologier. De er derfor meget modstandsdygtige over for forfalskning, og både forbrugere og eksperter i håndtering af kontanter kan nemt kontrollere, om de er ægte. Vi sikrer, at eurosedlerne er af høj kvalitet, og vi arbejder på at udvikle nye design til en fremtidig serie.

Få mere at vide om fremtidens pengesedler

Eurosedlerne er sikre og bæredygtige

Vi sørger for, at pengesedlerne at sikre at producere og bruge. Fx undersøger og tester vi den mulige effekt af produktionen af pengesedler og seddelomløbet på folkesundheden og miljøet. Vi forsker også i, hvordan vi kan gøre pengesedler så bæredygtige som muligt.

Få mere at vide om eurosedlernes miljøaftryk

Få mere at vide


Kontanters rolle

Kontanter er den hyppigst anvendte betalingsform i butikker i euroområdet og kan bruges af alle. Kontanter har vigtige funktioner og fordele.

Kontanters funktioner og fordele 

Forbrugernes betalingspræferencer

For at få større viden om hvordan forbrugerne ændrer betalingsvaner og i hvilket omfang, undersøger ECB betalingspræferencerne og betalingsadfærden hos borgerne i euroområdet.

Undersøgelse af forbrugernes betalingspræferencer 

Seddelparadokset

I de senere år er efterspørgslen på eurosedler vokset konstant, samtidig med at brugen af pengesedler til detailbetalinger tilsyneladende er faldet; et fænomen, der betegnes som "seddelparadokset".

ECB Economic Bulletin, 2. udgave 2021 

Ofte stillede spørgsmål

Skal vi snart sige farvel til kontanter? Kan de detailhandlende afvise kontanter? Er de nationale centralbanker ansvarlige for eurosedlerne og -mønterne?

Find svar på spørgsmål om sedler og kontanter generelt

Alle sider i dette afsnit