Muokkaa hakua
Pääsivu Media Oheistietoa Tutkimus ja julkaisut Tilastot Rahapolitiikka Euro Maksut ja markkinat Ura EKP:sssä
Hakuehdotuksia
Järjestä tulokset
  • EKP:N BLOGI

Euro täyttää pyöreitä vuosia

Christine Lagarde, EKP:n pääjohtaja

Frankfurt am Main, 31.12.2021

Uudenvuodenpäivä sattuu olemaan syntymäpäiväni. Se on myös euroseteleiden ja ‑kolikoiden syntymäpäivä. Ne otettiin käyttöön 20 vuotta sitten 12 maassa.

Vietin aaton ystävieni kanssa Normandiassa, ja puoliltaöin suuntasimme jännittyneinä pankkiautomaatille. Löimme vetoa siitä, riittäisikö euroseteleitä kaikille.

Kun keskiyö koitti, nostimme rahaa. Saimme automaatista uutuudenkarheita euroseteleitä, ja nostimme maljan eurooppalaisten uudelle rahalle.

Muistot tuolta yöltä ovat osa maailman suurinta käteisrahan käyttöönottoprosessia. Nyt euroalueeseen kuuluu jo 19 maata, ja euro yhdistää yli 340 miljoonaa ihmistä yli kieli- ja kulttuurirajojen. Se yhdistää meitä eurooppalaisina. Tuoreimmassa eurobarometri-kyselyssä 41 % vastaajista piti euroa tärkeimpänä asiana Euroopan unionissa. Vain vapaata liikkuvuutta arvostettiin sitäkin enemmän.

Eurosta on tullut kiinteä osa Eurooppamme. Nuoremmille sukupolville se on ollut sitä aina, ja vuonna 2021 euroa arvostettiin enemmän kuin koskaan. Tuoreimmassa eurobarometrissa 78 % vastaajista piti sitä hyvänä rahana – Suomessa jopa 86 %.

Itse arvostan eurossa sitä, miten monelle yrittäjälle ja yritykselle se on tarjonnut mahdollisuuden menestyä yhteismarkkinoilla. Euron myötä kaupankäynti euroalueen maiden välillä on lähes kaksinkertaistunut, kun vielä sen käyttöönottoa edeltäneenä vuosikymmenenä kasvua oli alle 5 %. Matkaillessa ei tarvitse enää miettiä, mitä valuuttaa missäkin maassa käytetään. Miljoonat opiskelevat ja tekevät työtä muissa euroalueen maissa ilman huolta valuutanvaihdosta.

Euron ansiosta olemme vahvempia ja selviydymme paremmin erilaisista kriiseistä. Taloutemme olisi kärsinyt viimeaikaisista häiriöistä paljon enemmän, jos euro ei olisi ollut vakauttamassa ja yhdistämässä markkinoitamme. Pandemian aikana yhteinen raha on myös helpottanut tukitoimien koordinointia Euroopassa.

Euroopan keskuspankki pitää väsymättömästi huolta eurooppalaisten eurosta. Me huolehdimme siitä, että euron käyttö on turvallista – myös jos käyttöön joskus otetaan digitaalinen euro.

Eurosetelit suunnitellaan nyt kokonaan uudestaan. Turvatekijöistä tulee entistä kekseliäämpiä, ja kuva-aiheet valitaan niin, että kaikki eurooppalaiset tuntevat setelit omikseen. Kysymme kaikkien mielipidettä setelien teemaa ja ulkoasua suunnitellessamme ja esittelemme ne vuonna 2024 hyvissä ajoin ennen käyttöönottoa.

Kylmässä Normandian yössä kaksi vuosikymmentä sitten en osannut kuvitella, että jonain päivänä pitäisin huolta eurosta työkseni. Nyt euroissa on minun nimikirjoitukseni. Sitoudun pitämään hyvää huolta eurooppalaisten yhteisestä rahasta.

Malja eurolle – hyvää yhteistä syntymäpäiväämme!

Tämä blogi julkaistiin mielipidekirjoituksena seuraavissa julkaisuissa: Algemeen Dagblad (Alankomaat), Le Soir (Belgia), 24 Chasa (Bulgaria), El Correo, El Diario Vasco, El Diario Montañés, La Verdad, Ideal, Hoy, Sur, La Rioja, El Norte de Castilla, El Comercio, Las Provincias ja La Voz de Cádiz (Espanja), The Irish Independent (Irlanti), Corriere della Sera (Italia), Kleine Zeitung (Itävalta), Efimerida ton Syntakton (Kreikka), Večernji list (Kroatia), Politis (Kypros), Delfi.lv (Latvia), Verslo žinios (Liettua), Luxemburger Wort (Luxemburg), Times of Malta (Malta), Sábado (Portugali), La Provence (Ranska), Frankfurter Rundschau (Saksa), Hospodarske noviny (Slovakia), Delo (Slovenia), Kaleva (Suomi) ja ERR (Viro).